Det er et krav om at alle dyr som sendes til slakt skal kunne identifiseres og være sporbare.
Målet med merkingen er å sikre at alt kjøtt kan spores på en forskriftsmessig og kvalitetsmessig måte i samsvar med Matkjedeinformasjon (MKI).
Mattilsynet vil nå fremover kassere gris og skrotter som ankommer kjøttkontrollen uten riktig klubbemerking. Det vil i praksis si at det kommer til å bli økt antall kassasjoner av merkeløse griser, om rutiner rundt klubbing ikke skjerpes.
For å unngå unødvendige kassasjoner er det avgjørende at våre produsenter tar en gjennomgang av all leveringsklar gris og forsikrer seg om at de er korrekt merket.
Viktig ved klubbemerking:
- Klubbing skal gjøres 14 dager før levering.
- Merk grisen på den flateste delen av skinka, på begge sider (ikke på ryggen eller på bog/nakke). Slå kun en gang på hver skinke. Dette gjelder også for purker. Bruk gjerne merkespray under merkingen på hvert enkelt dyr for å være sikker på at du får med alle.
- Sjekk at all gris som skal til slakt er merket et par dager etter selve merkingen.
- Bruk ren klubbe og vask den etter bruk.
- Sjekk over tallene på klubba og bytt ut skadde tall.
- Tallkombinasjonen dyppes i sverte mellom hver gris.
- Merk grisen i god tid før levering for å unngå bloduttredelse i kjøttet.