Gris med manglende klubbemerking vil bli kassert

Fra og med uke 14 vil Mattilsynet kassere umerket gris 24 timer etter slakting.

Publisert av Frida Knutsen

merking-av-gris
Det er et krav om at alle dyr som sendes til slakt skal kunne identifiseres og være sporbare. 
Målet med merkingen er å sikre at alt kjøtt kan spores på en forskriftsmessig og kvalitetsmessig måte i samsvar med Matkjedeinformasjon (MKI). 

Mattilsynet vil nå fremover kassere gris og skrotter som ankommer kjøttkontrollen uten riktig klubbemerking. Det vil i praksis si at det kommer til å bli økt antall kassasjoner av merkeløse griser, om rutiner rundt klubbing ikke skjerpes. 
For å unngå unødvendige kassasjoner er det avgjørende at våre produsenter tar en gjennomgang av all leveringsklar gris og forsikrer seg om at de er korrekt merket. 

Viktig ved klubbemerking: 
  • Klubbing skal gjøres 14 dager før levering.
  • Merk grisen på den flateste delen av skinka, på begge sider (ikke på ryggen eller på bog/nakke). Slå kun en gang på hver skinke. Dette gjelder også for purker. Bruk gjerne merkespray under merkingen på hvert enkelt dyr for å være sikker på at du får med alle. 
  • Sjekk at all gris som skal til slakt er merket et par dager etter selve merkingen. 
  • Bruk ren klubbe og vask den etter bruk.
  • Sjekk over tallene på klubba og bytt ut skadde tall. 
  • Tallkombinasjonen dyppes i sverte mellom hver gris. 
  • Merk grisen i god tid før levering for å unngå bloduttredelse i kjøttet. 
logo Norsk slakt
Midt-Norge Slakteri AS
Kirkegata 70, 7600 LEVANGER
Telefon: 74 08 37 00
E-post: postmottak@norsk-slakt.no
Org.nummer: 968 932 683
nødslakt