Underdekning på gris
Det er for tiden underdekning på fersk gris i vårt system, og skjæreanleggene ber oss om å oppfordre til å få på plass en vektøkning på grisen som skal levers til slakt. Vi ligger for øyeblikket på ei snittvekt rett i overkant av 80 kg, mens skjæreanleggene vil ha bedre utbytte på flere av stykningsdelene ved at vi får til en økning på rundt 3-5kg. Vi sender derfor ut denne oppskrifta som henviser til at det kan være god økonomi i å forsøke å oppnå ei litt høyere slaktevekt for flere av produsentene våre.
Utslaktingsstrategi og vekt ved innmelding av slaktegris
Midt-Norge slakteri sine svineprodusenter får bonuser i form av "optimaliseringstillegg og puljetillegg".
Gris slakta i vårt 16 kg store vektintervall fra 77,1-93,0 kg gir best betalt i form av optimaliseringstillegget vårt som ligger på 1,10 kr/kg opp til 93 kg. Slaktevekt utgjør ca 68% av levendevekt, noe som betyr at f.eks. en gris levert på 123 kg levendevekt vil utgjøre ca 83 kg slaktevekt. Det vil si at for å treffe godt på slaktevekta som fører til optimaliseringstillegget bør grisen veie rundt +/- 123 kg levendevekt ved levering til slakt.
På slutten av framfôringstida vokser gjerne grisen ca 1,1 kg pr dag, som utgjør ca 7,7 kg i uka (OBS! dette varierer så klart hos alle, men 1,1 kg er en grei pekepinn på vekst i sluttfasen). Dette tilsier at grisen bør veie +/- 112 kg levendevekt ved påmelding til slakt påfølgende uke, alt ettersom når i uka slaktet blir hentet (eks. 112 kg ved påmelding på mandag utgjør ca +11 kg ved henting onsdag påfølgende uke = 123 kg levendevekt).
Puljetillegget starter allerede fra 10 stk og går opp til full pulje på 90 stk. Høyeste puljetillegg på 1,95 kr/kg oppnår man ved å levere fra 90 slaktegris, men nedgangen til pulja under på 75-89 stk ligger bare 10 øre laverer enn full pulje på 90 stk. Optimaliseringstillegget på 1,10 kr/kg er dermed høyere og betyr mer for økonomien.
Dermed vil det være økonomisk fornuftig å treffe på optimaliseringstillegget ved å slakte ut de største grisene til rett tidspunkt, selv om de ikke oppnår full pulje. Vil samtidig presisere at det er viktig å slakte ut før de passerer 95 kg i slaktevekt (140 kg levendevekt) med tanke på nedgang i noteringsprisen pr kg. Nedgang i noteringspris i tillegg til stort fôrforbruk på slutten av oppfôringen vil "spise opp" mye av dekningsbidraget.
Vil også oppfordre til å veie enkelte griser gjennom innsettet for å følge med på fôrforbruket i ditt fjøs og ha mere fokus på veiing mot slutten av innsettet for å gjøre det lettere å melde på til rett tid.
Innmeldingsfrist for slakt påfølgende uke er mandag kl 16:00 på telefon: 74 08 37 00 eller innen tirsdag kl 06:00 på slakteweb:
https://slakteweb.norskslakt.no/login