HKScan Sverige og PIC med nysatsing på Hampshire

HKScan Sverige starter nå et avlssamarbeid med PIC med satsing på griserasen Hampshire. PIC (Pig Improvement Company) er verdensledende aktør innen grisegenetikk, og samarbeidet vil gi HKScan tilgang til PICs kompetanse og banebrytende teknologi innen avlsarbeid. Dette skaper store muligheter for ytterligere forbedring av Hampshiregrisens egenskaper og for avlsarbeidet fremover.

Publisert av Erik Bentzen

hampshire-diende-kull-renraset-hkscan
PIC har erfaring med mange ulike raser for ulike markeder. De arbeider blant annet med genomisk seleksjon for å utarbeide avlsverdier, og digital teknologi for å vurdere grisens bevegelsesmønster. Det betyr at avlsverdiene inkluderer informasjon om dyrets DNA, og blir dermed en kombinasjon av både genotype- og fenotypeinformasjon.

I dag drives det avlsarbeid på to avlsbesetninger i Sverige og en i Norge. Den norske Hampshire-besetningen eksporterer råner til Sverige, hvor det produseres semin til det svenske markedet, samt til den norske avlsbesetningen. I tillegg leverer avlsbesetningen Hampshire-råner til Norsvin hvor semin produseres for det norske markedet.

Hampshire er den dominerende farrasen på det svenske markedet med drøyt 70 prosent markedsandel. I 2023 vokste salg av Hamsphire-semin i Norge med 8 prosent, mens semintallet generelt sank med 3 prosent.

Det vil bli tett dialog mellom ScanPig, HKScan og PIC om avlsarbeidet på Hampshire fremover, og ScanPig vil sende ut videre informasjon om dette via Hampshire-forum. For å delta i forumet og få tilsendt nyhetsbrev og invitasjoner til møter og samlinger, må man registrere seg her: https://klf.sk/hampshire-forum-registrering
logo Norsk slakt
Midt-Norge Slakteri AS
Kirkegata 70, 7600 LEVANGER
Telefon: 74 08 37 00
E-post: postmottak@norsk-slakt.no
Org.nummer: 968 932 683
nødslakt