Norges største okse

Oksen, Lathans av Heglum fra produsent Nils Olav Jordhøy og Sunniva Werkland, satte for tre uker siden norgesrekord da den ble slaktet. Den offisielle slaktevekta stoppet på 886,9 kg.

Publisert av Erik Bentzen

norgesrekord
Foto: Sunniva Werkland

Den gode tilveksten skyldes både godt management fra produsentens side, samt veldig gode gener med anlegg for utvikling av muskulatur. Oksen er av rasen Limousin, og har blitt alet opp på gården til Nils Olav og Sunniva i Lesja.

Om hvorvidt navnet Lathans også kan tilskrives noe av suksessen mht tilvekst sier ikke historien noe om, men på genetikken har vi noe mer informasjon. Blueline av Eide er far, som er født og oppvokst hos Ola-Jørn Tilrem i Brønnøysund. Mor til Blueline er 712 Formidable fra Eide, som også har vært kjent for å gi gode avkom med god muskeltilvekst. Farfar er Tanog og morfar Bergtor av Dovre, så nedarvet genetikk har vært avgjørende i forbindelse med rekorden.

Blueline ble først kjøpt av Bjørn Aasen på Tynset på auksjon, og deretter videresolgt til Tor A. Gaarder og Kolbjørn Kittelsrud på Hadeland - før den til sutt havnet hos Jordhøy.

Dette er ikke den første store Limousin-oksen som kommer fra Nils Olav og Sunniva, som for noen år siden også leverte Illusté av Kittelsrud som veide 804 kg. Selv om de har hatt mange store okser, så har fokus på korrekt avl har gjort at alle kalvinger har gått greit for seg selv om kalvene har vært til dels lange. Lathans har gitt mange fine okskalver som etter høstkalving har gått til slakt ved 15 mnd alder. Den har også gitt veldig mange fine kukalver som har vært brukt videre i egen produksjon. Til sammen har oksen gitt 40 kalver til nå, samt at den er flere på vei.

Avlsverdiene var på slaktedato totalindeks på 101, fødselsindeks på 82 og produksjonsindeks på 108, og Lathans fikk klasse U og fettklasse 3.

Vi i MNS synes det er stor stas å ha vært med på denne rekorden, og sender våre gratulasjoner til Nils Olav og Sunniva.
logo Norsk slakt
Midt-Norge Slakteri AS
Kirkegata 70, 7600 LEVANGER
Telefon: 74 08 37 00
E-post: postmottak@norsk-slakt.no
Org.nummer: 968 932 683
nødslakt